Europsko prvenstvo u parskom gou – odigrana prva dva kola

Nakon brojnih zapleta u vodstvu rumunjski i češki par

0
54

Prvo kolo 25. Europskog prvenstva u parskom gou, koje se igra od petka do nedjelje u Akademisu “Academia” obilovalo je napetim partijama u kojima su favoriti, jači po prosječnom rejtingu para, na kraju ipak ostvarili pobjede. Na prom stolu koji se igra na elektronskoj ploči i direktno prenosi na Go-serverima širom svijeta, velemajstori Manja Marz i Johannes Obenaus iz Njemačke su pobijedili francuski par Nyoshi Cao i Antoinea Fenecha.

Cilj igre go je osvojiti više prostora od protivnika. Prostor se “mjeri” brojanjem sjecišta na ploči koja se sastoji od 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija, tako da je ukupan broj sjecišta 361. Na kraju partije se bijelome dodjeljuje “kompenzacija” zato što crni igra prvi i taj “iznos” je namjerno i iskustveno postavljen na 6,5 bodova, tako da je izjednačeni rezultat nemoguć (nema remija kao u šahu, što je brojne šahiste u Hrvatskoj i ponukalo da počnu igrati Go). 

Već na drugoj ploči hrvatski par međunarodnih majstora Mirta Medak i Stjepan Medak bili su na mali korak do pobjede protiv po rejtingu jačih Jitke Bartove i velemajstora Ondreja Šilta iz Češke. Na kraju su izgubili točno za pola boda. Istim rezultatom (za pola boda) je par iz Švedske pobijedio drugi par iz Francuske, dok je rumunjski par Laura Avram i Denis Dobranis uvjerljivo pobijedio Nizozemce.

U drugom kolu su 4 pobjednička para iz takozvane super-grupe igrala međusobno i tu je došlo do malog iznenađenja: Laura i Denis (Rumunjska) su pobijedili po rejtingu jače Manju i Johannesa, tako da u trećem kolu koje u subotu u 10 sati igraju meč protiv češkog para nakon čega će samo jedan par u top-grupi imati sve tri pobjede.

Sva tri hrvatska para imaju po jednu pobjedu: Zvonko i Petra su u prvom kolu pobijedili Talijane, dok su Teo Tonka, odnosno Mirta Stjepan pobjede ostvarili u drugom kolu.

Turnir završava u nedjelju kad će 4. i 5. kolo odlučiti o pobjednicima. Svečana dodjela nagrada predviđena je za nedjelju za 17 sati.

Službena stranica prvenstva je redovito ažurirana rezultatima i fotografijama:

Za sve informacije slobodno se javite!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

1 × one =