Europsko prvenstvo u parskom gou otvoreno u Dubrovniku

20 igrača iz 11 zemalja bore se za titulu europskog prvaka u parskom gou

0
60

Hrvatski go savez organizira 25. Europsko prvenstvo u parskom gou, koje se od 19.-21. travnja održava u Dubrovniku. Na natjecanju sudjeluje 20 parova iz 11 zemalja, članica Europske go federacije. Pokrovitelj natjecanja je Hrvatski olimpijski odbor, uz potporu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Svečano otvaranje održano je u petak, 19. travnja 2024. godine, kongresnoj dvorani Akademisa Academia, s početkom u 9:30. Nakon uvodne prezentacije razvoja goa u Hrvatskoj (1914-2024) koju je održao Damir Medak, predsjednik Hrvatskog go saveza i potpredsjednik Europske go federacije, sudionike je pozdravio g. Martin Stiassny, predsjednik Europske go federacije. Na kraju je govor održala i gospođa Jelka Tepšić, zamjenica Gradonačelnika Grada Dubrovnika, koja je proglasila prvenstvo otvorenim.

Go je misaona igra i sport izmišljen prije oko 4000 godina u staroj Kini. Najstarija je igra na ploči koja se igra prema nepromijenjenim pravilima. Renesansu je doživio u Japanu gdje je prije točno 100 godina utemeljen prvi profesionalni sustav igrača. U Hrvatsku su Go donijeli časnici austrijske mornarice kad su se za vrijeme 1. svjetskog rata iz Kine vratili u Pulu. Novi poticaj popularnosti Goa donijela su i otkrića na polju umjetne inteligencije nakon što je program AlphaGo, rezultat istraživanja tvrtke Google Deepmind ostvario pobjedu nad višestrukim prvakom svijeta Lee Seedolom u ožujku 2016. godine.

Parski go je izmišljen u Japanu 1990. godine i od tada značajno pridonosi udjelu žena među igračima goa. Posebnost igranja se sastoji u tome da igračica i igrač vuku poteze naizmjence bez dogovaranja, a isto to – točno određenim redoslijedom radi i protivnički par. Prvo Europsko prvenstvo u parskom gou je održano u Amsterdamu 1977. godine, a ove se godine po prvi put održava u Hrvatskoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

12 + 17 =