44. Svjetsko amatersko prvenstvo svijeta u gou

0
20

U Tokiju se od 17.-22. svibnja 2024. godine održava 44. Svjetsko amatersko prvenstvo u gou (World Amateur Go Championships). Hrvatsku predstavlja Stjepan Meštrović, majstor 4. dana, Velikogoričanin s adresom u Zuerichu. Prvenstvo svijeta ove godine ima posebnu težinu jer Japan obilježava 100 godina djelovanja najstarijeg udruženja profesionalnih igrača Nihon ki-in, osnovanog 1924. godine. Još od 1979. godine kad je održano 1. WAGC, turnir je pozivnog karaktera, pri čemu domaćin plaća smještaj igračima iz cijelog svijeta. Iz svake države pozvan je po jedan predstavnik. Ove godine sudjeluje 60 država i “teritorija”. Naime, neki dijelovi Kine imaju poseban status pa se tako natječu i predstavnici Hong Konga i Macaua.

Natjecanje se igra u 8 kola po švicarskom sustavu, a najveći favoriti su obično predstavnici “velike četvorke” koju čine: Kina, Južne Koreja, Tajvan i Japan. Tradicionalno, prvak uz trofej osvaja i počasnu titulu majstora 8. dana, koja ga izjednačava s profesionalnim titulama. Treba napomenuti da amaterske majstorske titule imaju raspon od 1. do 7. dana, nakon čega su iznad njih profesionalne titule od 1. do najvišeg 9. dana. Do profesionalnih titula dolazi se nakon intenzivnog višegodišnjeg treninga pri čemu izabranik mora pobijediti sve svoje konkurente. Najstariji profesionalni sustav postoji od 1924. godine u Japanu, a poslije drugog svjetskog rata slični sustavi su razvijeni u Kini, Tajvanu i Južnoj Koreji. Prije 10 godina počelo se s izgradnjom profesionalnih sustava u Sjevernoj Americi i u Europi.

Hrvatski predstavnik Stjepan Meštrović je u prva 4 kola zabilježio 2 pobjede i 2 poraza. U prvom kolu jačim se pokazao predstavnik Francuske, majstor 6. dana. U drugom kolu Stjepan je pobijedio predstavnika Slovačke. U trećem kolu je izgubio od predstavnika Rumunjske, dok je u četvrtom kolu pobijedio predstavnika Vijetnama. U petom kolu protivnik je iz Danske.

Rezultati su vrlo ažurni i mogu se pratiti na dvojezičnoj stranici: https://www.nihonkiin.or.jp/event/amakisen/worldama/44/results.html

Svjetsko amatersko prvenstvo u gou se dugi niz godina održavalo u Japanu, da bi potom povremeno organizaciju preuzimale i druge države. Tako je prošle godine 43. WAGC održan u kineskom Shenzhenu, a sljedeće 2025. godine će prvenstvo po prvi put biti igrano u Vancouveru u Kanadi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

15 + 10 =