U Poreču završen 31. Croatian Go Open

U hotelu Materada kod Poreča je u subotu i nedjelju 11. i 12. svibnja 2024. godine održan 31. Croatian Go Open – Otvoreno prvenstvo Hrvatske u gou. Nastupila su 44 igrača iz Hvatske, Slovenije, Italije i Austrije, od početnika do međunarodnih majstora. Najmlađa igračica je imala tek 8 godina, a najstariji igrač 80. Nakon 5 uzbudljivih kola pobijedio je 14-godišnji učenik iz Zagreba Stjepan Medak, majstor 4. dana, koji je nedavno u Hamburgu osvojio 2. mjesto na vrlo jakom prvenstvu Europe u konkurenciji juniora do 18 godina. Drugo mjesto s 4 boda iz 5 susreta osvojila je Mirta Medak, majstorica 3. dana, studentica iz Beča. Treće mjesto osvojio je Tadej Petar Tukara, majstor 1. dana, koji je predvodio skupinu igrača s 3 pobjede u top-grupi koju čine još i Lucas Hofmann, majstor 1. dana iz Beča, Roko Crvelin, majstor 3. dana iz Zagreba, te dvostruki prvak Europe iz 1967. i 1971. godine Zoran Mutabžija, koji se sa svojih 79 godina odlično nosio s mladim majstorima.

Ovogodišnje prvenstvo bilo je posebno po sudjelovanju velikog broja vrlo mladih igrača iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Uz prve tri nagrade – prekrasna umjetnička djela koje je donirao gospodin Ivan Krajina iz Poreča – treba istaknuti i najbolju igračicu (koja se nije plasirala na prva tri mjesta) – Marta Mikša, 3kyu iz Zagreba nije bila u top grupi, ali je sa 4 pobjede iz 5 partija napravila odličan rezultat. U konkurenciji do 18 godina (ponovo ne računajući prva tri mjesta) zlatnu medalju je osvojio Roko Crvelin, dok su srebro i broncu osvojili Teo Sladetić i Tonka Žderić, sve učenici iz zagrebačkih Vrbana III. U konkurenciji do 12 godina najbolji je bio Oliver Skočić, 1kyu iz Zagreba, dok je srebrnu medalju osvojio Jakov Sičić, 3kyu iz Velike Gorice, koji je ove godine za hrvatsku mladu reprezentaciju dobio svih 5 partija na ekipnom prvenstvu Europe. Brončanu medalju osvojila je Sara Nishi, 4kyu iz Beča.

Partije na prvom stolu igrane su na “pametnoj” go ploči, tako da su potezi automatski prenošeni na go servere i na taj način značajno povećali vidljivost ovog lijepog međunarodnog natjecanja. Svih pet partija trajno su spremljene i mogu se pogledati na stranici: https://gogameslive.eu/31st-croatian-go-open-11-12-05-2024/

Turnir je bio odlično organiziran u suradnji s udrugom Capybara iz Poreča, pri čemu treba istaknuti da su sjajnu dvoranu “pronašli” naši domaćini Tomo Krajina i Igor Žeželj, koji su i igrali na turniru. Ustrajnim radom stvorena je u Poreču uzorna go zajednica koja je točno prije godinu dana organizirala 1. memorijal Artura Jonaka von Freyenwalda, časnika Austrougarske mornarice koji je za vrijeme 1. svjetskog rata iz Kine “donio” znanje o igri go i značajno pridonio njezinom širenju u Puli, Istri i kasnije u Hrvatskoj.

Vjerujemo da će sljedeće godine turnir biti ponovo organiziran na istom mjestu i da će broj sudionika biti dvostruko veći.