Stjepan Meštrović osvojio odlično 16. mjesto na 44. Svjetskom amaterskom prvenstvu u gou

Mrtva trka predstavnika Kine, Južne Koreje i Japana za prva tri mjesta

0
48

Svjetsko amatersko prvenstvo u gou (World Amateur Go Championship – WAGC) održava se od 1979. godine. Ovogodišnje prvenstvo održano je u Tokiju, gdje je obilježena i 100. godišnjica osnivanja Japanskog udruženja profesionalnih igrača goa Nihon ki-in. Sudjelovalo je 60 država i teritorija. Nakon Stjepanovih odličnih 5 pobjeda iz prvih 7 kola, švicarski sustav mu je za protivnika dao predstavnika Macaoa, majstora 5. dana. Protivnik je na kraju ipak bio nešto bolji, ali je i s 5 pobjeda iz 8 susreta Stjepan Meštrović postigao ponajbolji plasman u povijesti sudjelovanja Hrvatske na svjetskim amaterskim prvenstvima: 16. mjesto od 60 natjecatelja.

Borba za prvo mjesto bila je dramatična. U 5. kolu je četverostruki svjetski amaterski prvak Bai Baoxiang, majstor 8. dana iz Kine, izgubio od Japanca Ozekija Minoroua, majstora 7. dana, za pola boda. U gou pobjednika ne odlučuje mat ili neki sličan čin, nego se na kraju partije “izmjeri” zauzeti prostor na ploči. Igra počinje na praznoj ploči na kojoj se 19 vodoravnih siječe 19 okomitih linija u 361 sjecištu. Crni igra prvi i za kompenzaciju prvog poteza bijelom se na kraju partije dodaje 6,5 bodova. To znači da je kineski velemajstor na kraju partije na ploči imao 6 sjecišta više, ali je kompenzacija od 6,5 bodova donijela pobjedu Japancu.

Međutim, u 6. kolu južnokorejski predstavnik Jung Seon Kim, majstor 7. dana, inače pobjednik WAGC 2023, pobjeđuje Japanca i izbija na čelo tablice sa 6 pobjeda iz 6 partija. U 7. kolu sastaju se Bai Baoxiang i Jung Seon Kim, Kinez pobjeđuje i sad imamo neobičnu situaciju: 3 igrača imaju po 6 pobjeda iz 7 partija, i u 8. kolu sva trojica dobivaju partije. Kao dodatni kriterij se primjenjuje “zbroj bodova protivnika” s kojima je svaki od trojice igrao (u šahu se taj kriterij zove Buchholz). Prema tom kriteriju prvo mjesto pripada kineskom predstavniku, Južnokorejanac je drugi, a Japanac je treći. U grupi od 4 igrača sa 6 bodova nalaze se predstavnci Tajlanda, Tajvana, Mađarske i Macaoa. Tako je najbolji Europljanin Csaba Mero iz Mađarske, a Stjepan je u skupini od 9.-22. mjesta prema Buchholzu osvojio 16. mjesto.

Organizatori su se zaista potrudili da prvenstvo bude globalno vidljivo: iz svakog kola su prenosili poteze 5 partija, a samo natjecanje pratili su legendarni japanski profesionalni igrači koji su sudionicima komentirali partije.

Sljedeće, 45. Svjetsko amatersko prvenstvo u gou održat će se po prvi put u Sjevernoj Americi, u kanadskom Vancouveru u svibnju 2025. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

ten + ten =