U Dubrovniku završeno Europsko prvenstvo u parskom gou – odjeci

Francuzi prvi, Hrvatski par na odličnom 5. mjestu

0
46

Hrvatski go savez je u dubrovačkom Akademisu “Academia” od 19.-21. travnja 2025. organizirao 25. Europsko prvenstvo u parskom gou. Nastupilo je 20 parova iz 11 zemalja. Nakon 5 odigranih kola pobijedio je par iz Francuske: Milena Bocle, majstorica 3. dana, i Florent Labouret, majstor 5. dana. Francuzi su postigli 4 pobjede, a jedini poraz doživjeli su u 1. kolu, kada je švedski par bio bolji točno za pola boda. Drugo mjesto osvojio je par iz Rumunjske: Laura Avram, majstorica 3. dana, i Denis Dobranis, majstor 5. dana, također s 4 boda. Treći su bili Česi, četvrti Šveđani, a peti je bio par iz Hrvatske: Mirta Medak, majstorica 3. dana, i Stjepan Medak, majstor 4. dana. Od ostalih rezultata treba istaknuti da su učenici Tonka Žderić i Teo Sladetić s 2 pobjede osvojili 12. mjesto, dok su ugodno iznenadili Petra Wilder i Zvonko Bednjanec, koji su s 3 pobjede osvojili 15. mjesto.

Europsko prvenstvo u parskom gou u Dubrovniku bilo je jedinstveno po odličnoj organizaciji, globalnom direktnom prijenosu partije na prvom stolu na elektronskoj go ploči, objavljenom videu s natjecanja i značajnoj vidljivosti u lokalnim medijima. 

Hrvatski go savez zahvaljuje Hrvatskom olimpijskom odboru na pokroviteljstvu, Gradu Dubrovniku i Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika na značajnoj financijskoj potpori, te Veleposlanstvu Japana u Republici Hrvatskoj i Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske za trajnu podršku koja je Hrvatsku upisala velikim slovima na europsku go kartu. Studentski centar u Dubrovniku bio je uzoran domaćin i ubuduće možemo očekivati još vrhunskih go natjecanja u Akademisu.

Na mrežnim stranicama Europske go federacije objavljen je detaljan izvještaj s poveznicama na snimljene partije, galeriju slika i video zapis objavljen na YouTube-kanalu Hrvatskog go saveza:

https://eurogofed.org/index.html?id=416

YouTube Video Europskog prvenstva

Najavljeni su i članci u časopisima European Go Journal i Deutsche Go Zeitung

Go (japanski: igo) je misaoni sport koji se po nepromijenjenim jednostavnim pravilima igra već 4.000 godina. Popularizaciji goa u svijetu pridonijelo je Japansko udruženje profesionalnih igrača Nihon ki-in, koje upravo ove godine obilježava 100. obljetnicu. Japanci su prije 35 godina i izumili parski go, poseban oblik natjecanja u kojem sa svake strane go ploče naizmjence, bez dogovaranja, poteze odigravaju igračica i igrač. Parski go je značajno pridonio uključivanju igračica u svijet goa. Svake se godine u prosincu održava Svjetsko amatersko prvenstvo u parskom gou, na koje Japansko udruženje za parski go poziva i 10 parova iz Europe. Pozivnica se dobiva na temelju osvojenih bodova na europskim prvenstvima u parskom gou. Hrvatska je na to elitno natjecanje bila pozvana četiri puta. Ovogodišnje 5. mjesto je najbolji rezultat kojeg je jedan par iz Hrvatske postigao na europskim prvenstvima u parskom gou.

Hrvatski go savez je utemeljen 2018. godine kao nastavak organiziranog bavljenja goom u samostalnoj Republici Hrvatkoj kojeg je više od 20 godina provodila Hrvatska igo udruga (HIGOU je i sada vrlo aktivna u edukacijskim projektima u školama). Hrvatski go savez član je Europske go federacije i Međunarodne go federacije. U veljači 2020. godine Hrvatski go savez postaje privremeni član Hrvatskog olimpijskog odbora, a u ožujku 2020. godine organizira prvo veliko natjecanje: 25. Europsko prvenstvo za kadete, mlađe juniore i juniore.

Zahvaljujemo svim medijima koji su popratili ovo važno europsko natjecanje i najavljujemo sljedeći međunarodni turnir: 31. Croatian Go Open koji će se 11.-12. svibnja 2024. godine održati u hotelu Materada kod Poreča.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

eight + 8 =