Chinese Weiqi Congress (Kineski Go Kongres)

0
390

Na poziv Kineskog weiqi saveza, na Trećem kineskom go kongresu okupili su se od 23.-26. kolovoza 2019. godine predsjednici/tajnici većine svjetskih go federacija. Sveukupno nas je bilo 60. Kineska strana snosila je sve troškove putovanja i smještaja.

Predstavljanje je bilo izvedeno na svečanosti na kojoj je svatko od nas odigrao na pozornici po jedan potez u partiji pod nazivom “jedan svijet – jedna igra”. Nakon toga je odigran prijateljski meč u kojem su domaćini za svakog od sudionika iz inozemstva za protivnika “pronašli” predstavnika svojeg saveza približno iste snage. Prijateljska partija završavala je dijalogom na teme razvoja goa u svijetu.

Zadnjeg dana organiziran je četverosatni okrugli stol gdje je svaki predstavnik imao prigodu po tri minute govoriti o povijesti, sadašnjem stanju i razvoju igre go u svojoj zemlji.

Nadam se da će ovaj događaj imati odjeka na razvoj goa u brojnim europskim zemljama gdje je naročito u radu s mladim igračima i početnicima došlo do priličnog zastoja. Pomoć jedne velike zemlje koja ima 40 milijuna aktivnih igrača i 12 milijuna majstora mogla bi biti dragocjena.

Damir Medak
tajnik Hrvatskog Go Saveza

Kineski video o događaju
Hrvatska prezentacija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime